W mojej kuchni zamiast mleka krowiego często stosuję mleko migdałowe. Ma wspaniałe wartości odżywcze i nie zatrzymuje śluzu w organizmie. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dzieci żyjące w Chinach, które nie piją mleka krowiego nie wiedzą co to zapalenie ucha. Dostałam kiedyś ten przepis od Dr Anny Romanowskiej – lekarza rodzinnego, specjalistki od Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Mleko migdałowe:

  1. 100g migdałów obranych ze skórki zalać na noc szklanką letniej wody.
  2. Rano wodę z migdałami zmiksować np. blenderem, przecedzić, dokładnie odcisnąć.
  3. Tak uzyskany płyn jeśli jest dobrze tolerowany przez dziecko można podawać w ilości do 100 ml dziennie, zaczynając od 1 łyżeczki.

W ten sam sposób możemy przygotować również mleko słonecznikowe lub sezamowe, jest doskonałe jako dodatek do kaszy na śniadanie albo deserów.

powrót