Od tego pytania zaczynamy każdy dzień.

Oto kilka przepisów na zdrowe i pyszne śniadanie wg Kuchni Pięciu Przemian i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej autorstwa Dominiki Adamczyk z Akademii Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA.

KAWA ZBOŻOWA / ORKISZOWA

Zagotuj 0,5 l wody i dodaj 2 łyżki kawy zbożowej (nie instant), następnie dodaj 1 łyżeczkę miodu lub słodu, dodaj szczyptę cynamonu (może być w proszku lub kora), plasterek świeżego imbiru i kilka ziarenek kardamonu. Gotuj ok. 20 min.

PŁATKI PSZENNE Z DUSZONYMI OWOCAMI

Składniki:
1,5 szklanki wody
Pół szklanki płatków pszennych lub orkiszowych
1 słodka gruszka lub jabłko
garść rodzynek
kilka migdałów
szczypta kurkumy

W garnku, w którym będziesz gotować, wsyp płatki i wypłucz pod bieżącą wodą. Zalej płatki zimną wodą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.

Rozgrzej patelnię, wlej olej i dodaj masło, wrzuć grubo pokrojone jabłka i gruszki, rodzynki i całe migdały; cały czas mieszając dodaj szczyptę cynamonu (może być również kardamon). Po chwili nie dopuszczając do przypalenia się owoców dodaj trochę gorącej wody. Po chwili dodaj szczyptę kurkumy. Duś pod przykryciem aż owoce będą miękkie. Gdyby woda wyparowała dodaj trochę wrzątku.

PŁATKI OWSIANE I KASZA JAGLANA Z DYNIĄ i RODZYNKAMI

Składniki:
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych nie błyskawicznych wymieszanych pół na pół z kaszą jaglaną
kawałek dyni
płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki suszonych rodzynek
szczypta cynamonu

W garnku, w którym będziesz gotować owsiankę, wsyp płatki z kaszą i wypłucz pod bieżącą wodą. Zalej zimną wodą, wrzuć pokrojoną dynię, rodzynki i siemię lniane. Zagotuj, po chwili dodaj cynamon. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.

POLENTA Z POWIDŁAMI

Składniki:
2 szklanki wody
½ szklanki kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka masła
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soku z cytryny

Zagotuj wodę, następnie wsyp powoli ciągle mieszając kaszkę kukurydzianą. Gotuje pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj masło, a po chwili gałkę muszkatołową. dodaj łyżkę zimnej wody i sok z cytryny. Po chwili wyłącz ogień. Polentę można podawać z powidłami śliwkowo-gruszkowymi i posypać płatkami migdałowymi.

POWIDŁA Z SUSZONYCH ŚLIWEK I DAKTYLI (mogą też być suszone morele i suszona żurawina)

Wypłucz suszone śliwki, zalej wodą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zupełnie się rozpadną, mieszając co jakiś czas. Ugnieć masę widelcem lub ubijakiem do ziemniaków.

OWSIANKA Z SZUSZONYMI ŚLIWKAMI I ORZECHAMI

Składniki:
1,5 szklanki wody
1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych, nie błyskawicznych
1 słodkie jabłko lub gruszka
trochę rodzynek
trochę miękkich suszonych śliwek bez pestek
kilka migdałów
1 goździk
szczypta cynamonu

W garnku, w którym będziesz gotować owsiankę wsyp płatki i wypłucz pod bieżącą wodą. zalej płatki owsiane wodą i postaw na gaz, gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć pokrojone suszone śliwki, rodzynki, jabłko i migdały po chwili goździki i cynamon Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.

KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I Z IMBIREM

Składniki:
2 szklanki wody
1/2 szklanki kaszy jaglanej
słodkie jabłko
2 łyżki wypłukanych rodzynek
łyżeczka siemienia lnianego
cienki plasterek korzenia imbiru
szczypta cynamonu i kardamonu
Upraż kaszę w garnku, poczym wypłucz gorącą wodą. zalej czystą gorącą woda i zagotuj wodę z kaszą, wrzuć pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir, cynamon i kardamon. Gotuj pod przykryciem. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.

Akademia Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA www.taozdrowia.pl

powrót