W mojej kuchni zamiast mleka krowiego często stosuję mleko migdałowe. Ma wspaniałe wartości odżywcze i nie zatrzymuje śluzu w organizmie. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dzieci żyjące w Chinach, które nie piją mleka krowiego nie wiedzą co to zapalenie ucha. Dostałam kiedyś ten przepis od Dr Anny Romanowskiej – lekarza rodzinnego, specjalistki od Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Mleko migdałowe:
- 100g migdałów obranych ze skórki zalać na noc szklanką letniej wody.
- Rano wodę z migdałami zmiksować np. blenderem, przecedzić, dokładnie odcisnąć.
- Tak uzyskany płyn jeśli jest dobrze tolerowany przez dziecko można podawać w ilości do 100 ml dziennie, zaczynając od 1 łyżeczki.
W ten sam sposób możemy przygotować również mleko słonecznikowe lub sezamowe, jest doskonałe jako dodatek do kaszy na śniadanie albo deserów.
Dziękuję za ten przepis. Pozostałym komentującym życzę więcej życzliwości dla innych.
Rozumiem, że migdały pochodzą ze znanych, lokalnych upraw ekologicznych i że nie trafiły do Polski droga handlową poprzez środki transportu zanieczyszczające środowisko. Zapewne pani Renata ma również sposób na hodowlę przydomową migdałów.
Ale w skórce migdałów jest również taki składnik jak arszenik, w śladowych ilościach bo w śladowych ale jest. Może dlatego wartałoby migdały obrać ze skórki…????
Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że migdały mają być obrane ze skórki?????dlaczego???? przecież w skórce jest lethir czyli antynowotworowa witamina B17, Reni doucz się! Ja robię od dawna z całych migdałów i spokojnie daję dzieciom i nikt się nie zatruł, czas obalić bzdury!!! ( dzieci mają 9 lat i 1,5 roku)